Isnin, 5 September 2011

Miss Kepek:Membuat Lemang di Hari Raya ke 3

Emm...ari ni puasa...tngl 2 ari je lagi Syawal nk abis... dh masuk Zulkaedah...mesti korang tau gmbr ape kn kt bawah ni...esok aku raya...rindu nk mkn lemang...ssh nk dpt yg best...korang ade any idea????kt mn bleh dpt lemang yg sedap...yummmy...yummmy...meleleh air liur...Pe pn ni nk kasi tunjuk lemang yg mak aku bt...sedap2...


Before letak pulut dlm tu...kena cuci dulu buluhnya...klu x...emm...xtaulah nk kt...mmg xterkatalah gatalnya tekak...basuh bersih2 then kena ade daun pisang...daun yg muda tu...so xpyh nk layur kt api klu guna yg muda..


Ni cara2 nk letak daun pisang dlm btg buluh tu...ukur dl ketinggian buluh yg potong td tu...then baru kerat daunnya...mcm chef plk rs...hehe...




Pastu pelepah pisang td tu ade gunanya jugak...jngn buang cpt2...bt sebagai pengepit daun pisang yg nk dimasukln dlm buluh...bahasa saintifiknya..."pengulung daun pisang"





Klu dh siap gulung mskkn jelah dlm buluhnya...keje ni mak aku je professional...aku professional tngk je...mesti xjd...tngn2 yg berbedung je blh bt...





Cuba teka tngn sape tu...Mr Kepek duk flash sini...flash sane...penat2...klu nk lemag lagi best...parut kelapa bnyk2...perrrh...sedap2...






Ok ni plk pulut yg dh dibasuh...dlm bape kilo tah ari tu...6kg kot...letak dlm kuali then letak santan yg dh diperah td...pastu garam ckit tuk lg lemak2 ckit...pastu yg kaler coklat tu buah pala yg dh ditumbuk...tuk lagi best...ooooo...kaco beberapa minit sblm pulut tu msk ke dlm buluh..kaco atas dapur tau...kiranya msk separuh...






Yang ni cara2 mcm mana nk mskkn pulut td tu...mcm ni caranya...mskkn ckit2...jngn hentak2...nanti bergendut plk lemangnya...isi smpi agk2 nk penuh...pastu dh ready tu di bako...oh yeah!!








Untuk makluman...ceh...Penat giler...bakonya dlm bape jam...pastu angktlah...aku suka yg tepinya garing2...mkn time panas2...memang xberhentilah..








Nota Kaki:Sape2 kot berminat nk menempah lemag ni...contact2lah ye...terbaik dari mak aku...hehe...Wassalam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

anda suka catatan ini?

Untuk Melihat Catatan yang seterusnya sila Tekan "Catatan Lama"